Monday 30 July 2012

Περί Χρημάτων ο Αγών!


Εμείς, δεν είπαμε σε κανένα ότι θέλουμε λεφτά. Άμα θέλουν να μας δώσουν ας μας δώσουν. Εμείς, έχουμε λεφτά. Την τρόικα την φέραμε για να την δούμε, να τους κεράσουμε κι ένα γλυκό και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι τις ανάγκες του καθενός μας. Αυτοί θέλουν να δώσουν λεφτά κι εμείς σκεφτόμαστε να τους βοηθήσουμε. Όλο τον κόσμο βοηθάμε εμείς, φίλους, συγγενείς και γείτονες, χριστιανούς και μωαμεθανούς, άραβες και ισραηλίτες, όλους σας λέω. Λέμε λοιπόν να πάρουμε τα λεφτά που μας δίνουν. Αυτοί όμως, παιδί μου, θέτουν και όρους για να μας δώσουν λεφτά. Λες και είναι δικά τους τα λεφτά. Λες και τα χρειαζόμαστε, τα λεφτά. Δεν τα θέλουμε εμείς τα λεφτά τους. Εμείς θα βρούμε λεφτά για να περάσουμε ακόμα μερικούς μήνες και ύστερα βλέπουμε. Άμα θέλουν ας δουν και εκείνοι. Και άμα θέλουν, ας βρουν και οι άλλοι. Ποιοί είναι αυτοί, δηλαδή, που θα μας πουν πώς θα φάμε τα λεφτά μας, αυτά που έχουμε και αυτά που δεν έχουμε. Τι τους κόφτει, δηλαδή; Μέχρι και την αγία τριάδα κατεβάσανε για μας φωτίσει. Μα τι να σου κάνει ένα πουλί; Πουλιά είχαν κι άλλοι και είδαμε το χάλια τους. Και έχουμε και μεγαλύτερα πουλιά εμείς, αν θέλουν να ξέρουν. Και έχουμε και την σωτηρούλα μας που θα μας σώσει γιατί αυτή ξέρει από λεφτά, μια ζωή πέρασε εκλιπαρώντας εργοδότες βιομηχάνους και άλλους συντεταγμένους και ασύνταχτους. Να δεις τι θα τους κάνει όλους αυτούς που ήλθαν να μας πούν τι θα κάνουμε τα λεφτά μας. Θα τους δείξουμε εμείς.

«Κι αν λέω ψέματα κι αν λέω παραμύθια
κι η ζητιανιά τα δυο χεράκια μου στραβώνει
μην με μαλώνεις, μόνο δώσε μια βοήθεια...»
                                         (Διονύσης Σαββόπουλος)

Monday 16 July 2012

Αν ήξερα!



Άραγε, τι θα έκανα αν ήξερα; Και αν ήξερα, τι θα ήξερα; Όσα ξέραν κι αυτοί; Όσα ξέραν και οι άλλοι; Τι ξέρανε αυτοί, άραγε; Και τι ξέραν και οι άλλοι; Ξέρανε και πάλι τα κάνανε; Κάνανε κι αν δεν ξέρανε; Είχαν αντίληψη για τις ενέργειές τους; Είναι, άραγε, δυνατόν να κάμεις κάτι που δεν θέλεις, κάτι στο οποίο δεν πιστεύεις; Κάτι που δεν είσαι σε θέση να αποφασίσεις αν είναι καλό ή κακό; Όταν η μνήμη είναι κενή, όταν το μυαλό δεν έχει εμπειρίες και όταν δεν υπάρχουν παραδείγματα, άραγε, πώς ενεργείς; Πώς σκέφτεσαι τις συνέπειες; Σκέφτεσαι άραγε, τις συνέπειες; Μήπως ενεργείς γιατί θέλεις μια αλλαγή αφού δεν σε ικανοποιεί η παρούσα κατάστασή; Μπορείς να προβλέψεις πως θα είναι η αλλαγή; Γιατί θέλεις την αλλαγή; Και αν δεν είναι όπως την περιμένεις; Είσαι διατεθειμένος να υποστείς τις συνέπειες μιας κακής εξέλιξης; Φοβάσαι μια κακή εξέλιξη; Θα περίμενες μια κακή εξέλιξη; Είναι, άραγε,  δυνατό να επιθυμούσες μια κακή εξέλιξη;
Ας έβλεπες, ας άκουες και ας πρόσεχες. Τώρα, πια, ξέρεις. Μα τα έμαθες με τον δύσκολο τρόπο. Και ας μην ήσουν εσύ που τα προκάλεσες. Άραγε, ήταν η βαθειά σου σκέψη, η βαθειά και υποχθόνια επιθυμία σου που τα προκάλεσε; Εσύ! Εσύ είσαι ο ένοχος!

Wednesday 4 July 2012

Ο Θεός και το Σωματίδιο του


Φίλοι μου, είναι πια βέβαιο: Έχουμε Θεό!

Όχι, δεν είναι ο Μαραντόνα, αυτός είναι το Χέρι του Θεού. Ούτε ο κ. Χριστόφιας, αυτός δεν έχει τον θεό του.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω: Σε κάτι υπόγεια της Ελβετίας, CERN λέγονται, σέρνεται ένας κυκλικός επιταχυντής με 17 χιλιόμετρα περιφέρεια, μέσα στον οποίο επιτρέπεται να τρέχουν όποιοι θέλουν χωρίς περιορισμούς και όρια ταχύτητος. Και επειδή είναι καθόλα αποδεκτό ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι επικίνδυνη, έχουμε συχνά συγκρούσεις διαφόρων σωμάτων. Σε μια τέτοια σύγκρουση που έγινε πρόσφατα όταν κάποια σώματα ανέπτυξαν ταχύτητες πολύ πλησίον της ταχύτητας του φωτός, ξεπήδησε μέσα από τα χαλάσματα ένα σωματίδιο, τόσο μικρούλι, που αν δεν πληρώσεις δισεκατομμύρια ευρώ, δεν μπορείς να το δεις. Είναι ένα απ’ εκείνα τα πράγματα που ενώ υπάρχουν δεν μπορείς να τα δεις. Όπως τα Ευρώ, ας πούμε. Πετάγεται, που λέτε, αμέσως ένας κύριος που τον λένε Higgs και λέει: Όπα! Αυτό είναι το σωματίδιο που έχασα πριν από καμιά σαρανταπενταριά χρόνια, κάντε πίσω όλοι. Αλλά πού να τον αφήσουν αυτοί όλοι που ελέγχουν την κίνηση στο υπόγειο. Κάτσε, του λένε, θα το εξετάσουμε πρώτα καλά-καλά και άμα είναι το  δικό σου θα σου το δώσουμε και θα σου το προικίσουμε και με ένα Nobel.  Κάθονται τώρα όλοι αυτοί και λένε: Εμείς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μπορούμε να δούμε μόνο το 4 τοις εκατόν της ύλης που υπάρχει στο σύμπαν. Το υπόλοιπο 96 τοις εκατόν, ενώ υπάρχει, δεν το βλέπουμε γιατί δεν έχει μάζα. Αυτό εδώ το σωματίδιο του κ. Higgs που ποτέ πριν δεν είχαμε δει, φαίνεται πως είναι σε θέση από το τίποτα, κτυπώντας απ’ εκεί και απ’ εδώ και κάνοντας ένα μεγάλο bang, να δημιουργήσει μάζα, Και ποιος είναι αυτός που δημιουργεί μάζα, κάτι τις δηλαδή, από το τίποτα; Μόνο ο Θεός και το σωματίδιο του.

Και επειδή ούτε κι εγώ καταλαβαίνω αυτά που έγραψα, δείτε αυτό για να μάθετε:- http://public.web.cern.ch/public/