Thursday, 31 July 2008

Υπάρχει Ελπίδα - Βοηθήστε


Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας με την απόφαση που πήρε να μην προχωρήσει με το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος εξυπηρετεί και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Πιστεύω ότι η πλειοψηφία τόσον των ελληνοκυπρίων όσον και των τουρκοκυπρίων επιθυμεί να ζήση ξανά μαζί, σ΄ ένα ομόσπονδο κράτος, με ειρήνη και ασφάλεια όπου είναι αναπόφευκτο να ευημερήσουν.

Απομένουν κάποια προβλήματα που θεωρώ πολύ σημαντικά. Αυτά εστιάζονται στην δράση εθνικιστικών και άλλων εξτρεμιστικών στοιχείων και στις δυο πλευρές. Δεν εισηγούμαι καθόλου πως αυτά τα άτομα και ομάδες δεν πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις των και να εκθέτουν τα διάφορα επιχειρήματα τους. Έχω όμως την γνώμη πως αν και μειοψηφία ακούγονται περισσότερο από την πλειοψηφία γιατί ενεργούν οργανωμένα, προσχεδιασμένα και με καθημερινές φωνές προσπαθούν να πείσουν κι’ άλλους, περισσότερο όσους για οποιονδήποτε λόγο δείχνουν μια αδιαφορία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Κύπρο, πως καλύτερη λύση είναι είτε η μονιμοποίηση της ντε φάκτο κατάστασης είτε και η ντε γιούρε διχοτόμηση. Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που επιβάλλεται να δυναμώσουν οι φωνές που επιζητούν την λύση και την ειρηνική συμβίωση. Κυρίως οι κυβερνώντες άλλα και όσοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες λύσεις, θα πρέπει να δυναμώσουν τις φωνές τους και να ενημερώνουν συνεχώς το κόσμο και στις δυο πλευρές για τις βασικές πτυχές της αναμενόμενης λύσης. Θα πρέπει πρωτίστως να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι εστί ομοσπονδία, πως λειτουργεί σε γενική μορφή και πως αναμένεται να λειτουργήσει και στη περίπτωση της Κύπρου. Επίσης, να γίνεται συνεχής ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών και για τις τυχόν δυσκολίες που κατά την πορεία είναι δυνατό να υπάρξουν.

Ήταν πιστεύω το μεγαλύτερο, αν και κατά την γνώμη μου ηθελημένο, λάθος η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις προς τον λαό για το τι συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ότι δηλαδή η λύση θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να εξηγήσουν πως λειτουργεί αυτή η λύση, με λεπτομέρειες ώστε να γίνει κατανοητή από όλους.

Επιβάλλεται, λοιπόν, τώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τα συμφωνούντα κόμματα, οργανώσεις, κινήματα καθώς και προσωπικότητες αλλά και ο κάθε ένας που πιστεύει στην ορθότητα τούτης της θέσης, να βοηθήσουν την τελευταία ίσως προσπάθεια λύσης και συγχρόνως να βομβαρδίσουν τον λαό με ενημέρωση ώστε να μπορεί μόνος του να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της ειρηνικής συμβίωση μέσα στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης.

Προτρέπω όσους συμφωνούν να αρχίσουν συστηματική ενημέρωση του κόσμου. Δεν είναι αργά. Υπάρχει χρόνος, υπάρχει ελπίδα.

16 comments:

Anonymous said...

Φίλε καθαριστή κακομούτσουνων, συμφωνώ για την ανάγκη λύσης τώρα. Αλλά είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς το σκέλος της εισήγησής σου όπως συμβάλουν προς την κατεύθυνση άυτή τα κόμματα. Δυστυχώς, ενώ τα κόμματα έχουν μηχανισμούς για τις εκλογές, αμφιβάλλω για το κατά πόσον διαθέτουν ανάλογους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επενεργήσουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε με τρόπο αξιόπιστο.

Εδώ όμως, μπορούν κάλλιστα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι προσωπικότητες όχι μόνο της πολιτικής αλλά και του υπόλοιπου δημόσιου βίου και από τις δύο κοινότητες. Άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικαλιστές και επιχειρηματίες όπως και απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά για τη διεξαγωγή ενός διαλόγου μεταξύ ΕΚ και ΤΚ. Θα πρέπει να γίνουν συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε σχολεία, σε καφενεία, σε πανεπιστήμια, σε θέατρα και αμφιθέατρα, σε ιστορικούς τόπους, σε συνοικισμούς προσφύγων, σε κεντρικές πλατείες από την Πάφο ως τη Γιαλούσα και από την Κερύνεια ως τη Λεμεσό. Να εξηγηθεί στον κόσμο τι θα πει ομοσπονδία, τι σημαίνει συμβίωση, τι σημασία έχει η συνύπαρξη, τι συνδέει τους ΤΚ με τους ΕΚ και αντίστροφα. Πρέπει οι μεν να κατανοήσουν τους δε. Πρέπει και οι μεν να αποδεχτόύν τους δε και να παραδεχτούν τα λάθη τους. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει στη βάση, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να είναι και δημόσιος και ιδιωτικός. Πρέπει οι ΕΚ να εξηγούν στους ΤΚ για ποιους λόγους πρέπει να κάνουν οι τελευταίοι μια παραχώρηση και αντίστροφοα.

και δεν πρέπει να αποφύγουμε τους δυσταγμούς. Με καλή θέληση, μια όχι και τόσο τέλεια λύση μπορεί να βελτιωθεί. Αντίθετα, μια τέλεια λύση μπορεί να ναυαγήσει στην απουσία καλής θέλησης.

rose said...

ωραίο θεμα !

και οι ιδεες του εστορων καλές..


και ο συνδιασμος των δυο ακομα πιο δυνατός...

αν έχεουν την στηριξη των κομματων αυτες οι κοινες επιτροπές θα τυχουν μεγαλύτερης αποδοχής...

από την Κερύνεια ως τη Λεμεσό και από την Πάφο ως την Αμμοχωστο


μέσα!

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Εστορών, βεβαίως έχεις δίκιο για τον μηχανισμό των κομμάτων όμως κανείς δεν περισσεύει τέτοιες ώρες.

Ρόσα, όλοπι μέσα, πάμε!

rose said...

είπαμε έγινα κυπραία αλλά ούτο το
όλοπι...
τι σημαίνει;

όλο πίιιιιιιιιιι :-)

lakis said...

Κακομούτσουνε, καλά τα λες, αλλά φοβάμαι ότι η ανθρώπινη βλακεία -η ολόδική μας η κυπριακή- σε συνδυασμό με την ανασφάλεια βάζουν τρικλοποδιές στη λύση. Μακάρι να πάνε όλα καλά

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Τυπογραφικό λάθος, Ρόσα, απολογούμαι. Διάβαζε "όλοι"...

Λάκη, βλέποντας μέσα απο χαραμάδες διακρίνω και την σωφροσύνη σε αρκετή δόση. Θα συνεχίσω να ελπίζω.

rose said...

σε ευχαριστω ..
γνωρίζω την κυπριακή και της παραλλαγές της από την Χούλου ως το Παραλίμνι και ένιωσα διανοητικά αβολα με την λεξη "ολοπι"

:-)

rose said...

= τις (τυπογραφικό και αποτελεσμα της αισθησης ότι ξυμνησαμε σε αυγουστιατικο πρωινό χωρίς ακόμα διακοπες)

για τις χαραμαδες :

ειναι τις μονες που εμπιστευομαι...

ειχα γραψει ενα ποιηματακι για τις "ρωγμες" του συστηματος θα το βρω να στο στειλω

καλο μηνα παιδια

ruth_less said...

Συμφωνώ και με τα σχόλια των τριών σας (και με τα τυπογραφικά σας...). Το κυριότερο που λείπει από αυτό το σύστημα είναι η ενημέρωση. Ο κόσμος έπαψε πια να εμπιστεύεται γιατί ταυτόχρονα ακούγονται τόσες διχασμένες φωνές που φέρνουν σύγχιση. Αν μόνο βρισκόταν κάποιος που η φωνή του θα ξεχώριζε Αληθινή και Ειλικρινής μέσα στις τόσες.

Ρομαντική άποψη, αλλά ακόμα ελπίζω, όπως κι εσύ kakomoutsoune.

rose said...

Ruth-less
ή πολλές φωνες μαζί και όχι ξυλινες

είναι κάτι μερες που η κυπρος πήγε διακοπές...

ο προεδρος θα παει κίνα!!!!!!!
η αντιπολίτευση λεμεσό....
ο ταλάτ σε γάμο...

ο Ττομης Β πήγε στην κυβερνηση...
(καλά λέμε τώρα)

η κοινωνια των πολιτών σε καμπιγκ

οι γυναικειες οργανωσεις για ψώνια

μόνο ο τασσσσος κάνει σχέδια μές το κατακαλόκαιρο

μάλλον οι υπόλοιποι έχουμε λίγο χρονο παραπάνω

μεταξύ μπιρας και ζιβανίας ας πουμε και καμια κουβέντα

μεταξύ μπλόκ και παραλίας ας γραψουμε και σκεφτούμε κατι..

κυριώς ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα ανεχτούμε ακόμα ένα φιασκο...

κι αυτό θα το εισπράξουν ακόμα και μες την ευδαιμονία της αναπαυλας

εσυ ρομαντική
εγω υπεραισιοδοξη

για να δουμε...

stalamatia said...

Έχουμε την ελπίδα 34 χρόνια αν οι συνομιλίες πάνε κατά διαόλου μ πες μου η ελπίδα αυτή δεν θα πεθάνει?

Anonymous said...

Σταλαματιά, αυτός είναι ο φόβος των περισσοτέρων ανδρών που δεν παντρεύονται γυναίκες όι μητέρες των οποίων ονομάζονται Ελπίδα...
;-)

Στα σοβαρά όμως, δεν νομίζω προσωπικά ότι υπάρχει τρόπος να συντηρηθεί για άλλα τόσα χρόνια. Αλλά για δες τι έγινε στη Γερμανία το 89/90 μετά από μια διαίρεση που διήρκησε 45 χρόνια...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Σταλαματιά, δεν έχω τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απο την ελπίδα για το καλύτερο. Θα συνεχίσω να ελπίζω!
Εστορών, συμφωνώ, τα πάντα είναι πιθανά, τίποτα δεν με εκπλήττει. και άμα θέλεις κάτι πολύ, σού 'ρχεται!

Anonymous said...

πάω να δω έξω αν βρέχει...

:)

stalamatia said...

Άτε να τη κρατήσω ακόμα λίγα χρόνια τούτην την ελπίδα γιατί δεν ξεκολλά και εύκολα εν πολλά βαθκιά.Αλλά για 34 χρόνια ακόμα δύσκολο γιατί την βλέπω να πεθαίνει μαζί μου.
Εστορών πάρε ομπρέλλα, που ξέρεις?

Anonymous said...

Πλιτς, πλιτς, πλιτς...

Σταλαματιά, ακούς τις αδελφές σου;