Wednesday 28 April 2010

Δυστυχώς, επτωχεύσαμε!


Κυρίες και Κύριοι,

Δυστυχώς, επτωχεύσαμε!

Η γνωστή και απευκταία φράση επανήλθε στο προσκήνιο. Με την διαφορά ότι τώρα η πτώχευση είναι καθολική. Θεσμών και αξιών συμπεριλαμβανομένων.

Για την οικονομία, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η μητέρα πατρίς ζητιανεύει εν μέσω διαμαρτυριών για τις μειωμένες μίζες που θα πάρουν οι υπογείως μεσολαβούντες για την αγορά των υποβρυχίων από την Γερμανία, η οποία, παρεπιπτώντως, διαμαρτύρεται για το ύψος της τοκογλυφίας που θα προσφέρει στην ζητιανεύοντα χώρα. Και των διαμαρτυριών από τους περισσότερους κατά κεφαλή πολίτες ευρωπαϊκής χώρας ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Porsche Cayenne γιατί θα ακριβύνει η τιμή της βενζίνης. Και των διαμαρτυριών δημοσίων υπαλλήλων γιατί πλέον θα τους ζητήσουν, άκουσον-άκουσον, να εργάζονται! Και να μην συνταξιοδοτούνται στα 32, 35 (η τόσα περίπου) χρόνια. Και οι υπόλοιποι καθωσπρέπει πολίτες να συνεχίζουν την ενασχόληση τους με το ευγενές άθλημα της φοροδιαφυγής, του εθνικού σπορ της χώρας. Η επιβολή νταβατζήδων που θα τους επιτηρούν είναι πλέον αναπόφευκτη.

Εις την νήσον των αγίων, περίπου τα ίδια. Δηλαδή, έτσι θα πρέπει να το είχαμε καταλάβει, πλην όμως, υπνώττουμε! Οι τράπεζες συνεχίζουν να δανειοδοτούν ‘επιχειρηματίες’ που πρώτη τους πράξη είναι η αγορά ίππο-βαρβάτου αυτοκινήτου, εξοχικού στο Πρωταρά, σκάφους (κάποτε μικρού), και μετά, αν περισσέψουν θα πληρώσουν και τις κοινωνικές ασφαλίσεις των υπαλλήλων τους. Αν περισσέψουν όμως, γιατί έχουν και έξοδα για το σπίτι. Και χρωστούν στην εταιρεία, όπου μέτοχοι είναι μόνο το αντρόγυνο, μερικά εκατομμύρια ευρώ από τα καθημερινά τους παρατραβήγματα. Κι ας προσπαθεί καθημερινά ο λογιστής τους να τους συνετίσει (για να μην χάσει και την δουλειά του σύντομα). Οι δε κυβερνώντες με τους οικονομικούς τους γκουρού εν πλήρει υπνώσει, να διαλαλούν πως αδικαιολόγητα μας φοβίζουν οι ξένοι οικονομολόγοι και τα διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα ότι έρχονται δύσκολες μέρες (βλέπε χρόνια) και θα πρέπει να συμμαζευτούμε. Υπάρχει, βλέπεται, η μαγική συνταγή που βολεύει όλους: άστε να δούμε πώς (άν, λεω εγώ) θα εξέλθει η Ελλάς από τα δύσκολα και μετά πράττουμε κι εμείς τα ίδια! Εμ, τι μητέρα πατρίς είναι αν δεν μας δείχνει το σωστό δρόμο;

Ο δε άγιος των αγίων, ο αρχιεπίσκοπος, θέλει να παρακάμψει ένα μικρόν καθεδρικό ναίσκο και να μεγαλουργήσει εγκαινιάζοντας, εν’ όσω ζει, στο κέντρο της Χώρας ένα άλλο, ‘μεγάλον’. Ο θεός να τον προσέχει. Γιατί συγχρόνως, θα επιδοθεί και στη επιδότηση των τουρκοκυπρίων για εγκατάσταση σε άλλα σπίτια στον βορρά, όπως είπε τις προάλλες, «για να αφήσουν ελεύθερα τα σπίτια των προσφύγων μας και αν θέλουν εκείνοι να ζουν απ’ εκεί και να ζούμε κι εμείς απ’ εδώ και να είμαστε όλοι καλά.» Θα συνάξει και τους άλλους δεσποτάδες για σύνοδο που θα ασχοληθεί με την πορεία των συνομιλιών για λύση του κυπριακού. Ευτυχώς, γιατί οι εθνικοί πατέρες των κομμάτων, κυβερνώντες και μη, προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον φαύλο κύκλο που κατασκεύασαν κατά τις συνομιλίες και που χρωμάτισαν με ανεξίτηλα χρώματα κατά την διάρκεια των εκπληκτικών συζητήσεων και δηλώσεων που τις ακολουθούν.

-         Μήπως με την Τζούλια;
-         Ναι, ναι! Μ’ αυτήν μπορεί και να σωθούμε!
-         Priceless!

No comments: