Sunday, 15 May 2011

Προς τον επόμενο ε/κ πρόεδρο

Κύριε/Κυρία,

Από τον καιρό που ήμουν στο δημοτικό σχολείο, έμαθα από σπουδαίους δασκάλους και δασκάλες αρκετά χρήσιμα πράγματα που ακόμα σημαδεύουν τις σκέψεις και τις ενέργειές μου. Όπως, για παράδειγμα, τις φράσεις ‘τα αυτονόητα παραλείπονται’, ‘λίγα λόγια και καλά’, ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’ και πολλά άλλα. Όμως, παρόλο που αυτά τα λίγα που θα πω είναι ή τουλάχιστο θα έπρεπε να είναι, αυτονόητα, θα τα πω.

-          Η τουρκία είναι μεγάλη χώρα, με αρκετή επιρροή στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα. Η πολιτικοστρατιωτική της δύναμη συνεχώς αναβαθμίζεται. Πολύ σύντομα δεν θα έχει την ανάγκη να ζητά κάτι από την ΕΕ και οι συζητήσεις της με την ΕΕ θα είναι πλέον ετεροβαρείς, με την τουρκία να έχει τον δεσπόζοντα λόγο.
-          Το κυπριακό κράτος αποδυναμώνεται και συνεχώς χάνει την πολιτική του αξιοπιστία. Δεν πιστεύω να είναι πολλοί ακόμα που πιστεύουν πως η ανθρωπότης σύσσωμη, κάθε πρωί που ξυπνά, σκέφτεται πώς θα βρει τον δικαιότερο τρόπο για να λύσει το κυπριακό πρόβλημα. (Επειδή, βέβαια, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και όλοι θέλουν να μας το αποκαταστήσουν, χωρίς βεβαίως, να χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς κάτι, αφού εκείνοι είναι που έχουν την υποχρέωση).
-          Έχουμε σαν ε/κ απολέσει μέχρι τώρα αρκετές ευκαιρίες επίλυσης του κυπριακού. Σ’ όλες τις περιπτώσεις υπερίσχυσαν διάφορα άλλα συμφέροντα, ποτέ το κοινό συμφέρον. Κι ας μην το ξέρουμε όλοι, κι ας μην το καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως που όλοι βλέπουμε, που όλοι λέμε στις φιλικές μας συζητήσεις είναι πως χρόνο με το χρόνο η θέση μας χειροτερεύει. Ποιος δεν έχει πει την φράση ‘κάθε πέρσι και καλύτερα’!
-          Τι περιμένουμε λοιπόν; Να αποδυναμωθεί τόσο η τουρκία που να είμαστε σε θέση να της επιβάλουμε αυτό που θέλουμε; (Τι είναι που θέλουμε είναι, βεβαίως, άλλο ερώτημα). Ή μήπως να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να είναι όλα όπως ήταν στις 19 Ιουλίου του 74.
Ο κ. χριστόφιας δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να βάλει τα πράγματα σε καλύτερη θέση. Έχει χάσει κάθε δύναμη από τότε που άρχισε να κουβαλά τσιμέντο. Γι αυτό απευθύνω τα πιο πάνω στον/στην επόμενο/η πρόεδρο της κ.δ. και εισηγούμαι: Ανοίξτε τα μάτια και τ’ αυτιά σας, δείτε γύρω σας και συζητάτε επιτέλους σοβαρά και αξιόπιστα.

9 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Ο επόμενος ελληνοκύπριος πρόεδρος της ΚΔ θα έχει ψηφιστεί και από ελληνοκύπριους και από Τουρκοκύπριους. Θα έχει 3 χρόνια θητείαν διότι τα άλλα δύο χρόνια θα πάρει την θέσην ο τουρκοκύπριος συνπρόεδρος που θα έχεις ψηφίσει.

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

inshallah!

ιων σκεπτικός said...

Δαμαί εσσιήσαν τον ποτούτον τους για το αποτέλεσμα στη Eurovision. Εσιει πλάσματα που δεν μπορούν να ανεχτούν τους άλλους γιατί εν μουσουλμάνοι, ή μογγόλοι, τζιαι συ μιλάς για αυτονόητα;;

Λεμέσια said...

Είναι σα να μην έχουμε πρόεδρο/διαπραγματευτή.
Ταξιδεύουμε ακυβέρνητοι...
Ακριβώς το ίδιο νοιώθω...

Ακέρα,
έχω δηλώσει επανειλημμένα, ότι είμαι σε θέση να παραβλέψω πολλές ατέλειες ακόμη και σε θέματα όπου έχω διαφωνίες ουσίας, όπως το προεδρικό σύστημα που θεώρησε τόσο μα τόσο επείγον να επιβάλει στη θέση του προεδρικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Παρόλ' αυτά, ούτε σχέδιο συμφωνίας διακρίνεται στο σύντομο μέλλον, ούτε συνεπής συμφιλιωτική (προς όλες τις κατευθύνσεις...) προώθηση για μια διζωνική επανένωση. Τα χίλια κούφια λόγια και οι προεκλογικές αναθυμιάσεις δεν αρκούν για να μπαλώσουν την εικόνα.
Χρειάζονται έγκυρες και έγκαιρες ΠΡΑΞΕΙΣ.

Aceras Anthropophorum said...

Lemésia κάμνεις σαν να και απορρίψαμεν καμιάν πρόταση της τουρκίας που το 2008 τζιαι δά. Οι προτάσεις οι δικές μας δεν εξεφύγαν που τα πλαίσια των Η.Ε. Αν δεν εγίνην τίποτε δεν έχει ευθύνην μόνον η δική μας πλευρά. Δεν μπορεί να τους τα δώσουμεν όλα για να λυθεί το Κυπριακόν γλήορα. Σε όλα τα αποτυχημένα δημοψηφίσματα, για να ξαναζητηθεί η άποψη του λαού που είπεν όχι έγινεν κάποια κίνηση (δές το τελευταίο σύμφωνο της ΕΕ). Αλλιώς είναι κοροϊδία τζιαι δεν πρόκειται κανένας λαός που νομίζει ότι τον κοροϊδεύουν να συναινέσει. Το ότι έφυεν ο Τάσσος δεν είναι αρκετός λόγος για να πείσεις τους Κυπραίους να αποδεχτούν αυτόν που απορρίψαν επειδή έναν 24% το είχεν αποδεχτεί. Στην δικήν μας περίπτωση δεν έγινεν καμιά κίνηση για να δώθει στον διαπραγματευτήν μας δύναμη να πάει να ζητήσει του κόσμου έναν ναι.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά τες εκλογές θα γινεί η κίνηση εκ μέρους τους. Ο Ντάουνερ σήμερα είπεν ότι οι πλευρές πολλές φορές λεν το ίδιο πράμα με διαφορετικόν τρόπο. Επαναλαμβάνω σου ότι η δική μου θέση είναι ότι αν δεν έγινεν τίποτε μέχρι σήμερα δεν είναι λόγω της δικής μας πλευράς. Η τουρκία έχει τους δικούς της λόγους για τες κινήσεις της που είναι πέραν των δικών μας θέσεων τζιαι προθέσεων. Εάν δεν είναι αυτός, όπως λαλεί τζιαι ο φίλος μου ο μπλογκοδέσποτας (λαλεί τζιαι ο Άνεφ) θα το κάμει ο επόμενος. Ο τζιαιρός των απορρίπτικών επέρασεν ανεπιστρεπτί. Η επόμενη ευκαιρία θα είναι η καλή, όποτε να έρτει, που θα έρτει. Δεν έχει κανένας την πολυτέλειαν τους στάτους κβό

Λεμέσια said...

Εννοείται, ότι διαφωνούμε στο "ότι αν δεν έγινεν τίποτε μέχρι σήμερα δεν είναι λόγω της δικής μας πλευράς".

Φυσικά και φέρει ευθύνες η δική μας πλευρά/κυβέρνηση, η οποία δεν εκλέγηκε για να καρτερά στωϊκά την Τουρκία να κάνει κινήσεις, αλλά για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ η ίδια τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγούσαν στην κατεύθυνση συμφωνίας-επανένωσης.

Όμως, Ακέρα, τώρα κοιτάζοντας αναγκαστικά προς το μέλλον πλέον, αναρωτιέμαι: Πού το βασίζεις, ότι "Υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά τες εκλογές θα γινεί η κίνηση εκ μέρους τους (της τουρκικής πλευράς)" και πώς συνάδει αυτό με τις δηλώσεις του Γ.Γ. του Ακέλ, ότι θα εκπλαγεί, αν υπάρξει σύντομη λύση του κυπριακού;

Ή μήπως αφήνεται να διαρρεύσει, ότι αναμένεται κάποια κίνηση, αλλά και πάλι αυτή καταδικάζεται εκ προοιμίου, ότι δε θα ικανοποιεί την κυβέρνησή μας;

Η πιο έγκυρη αποκωδικοποίηση/ερμηνεία που μπορώ να δώσω στις δηλώσεις των κυβερνώντων αυτή τη στιγμή είναι αυτή:

Να καούν τα ξερά
Να καούν τα χλωρά
Να καούν και τα παράλια

the Idiot Mouflon said...

Μα εν για τον Ούτοπο που μιλάτε;

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

... τζ΄ο στραός τζεί που πονεί!

Aceras Anthropophorum said...

O straos Khan