Thursday 14 March 2013

Η Θεωρία της Σχετικότητας (επανάληψη)


Η Θεωρία της Σχετικότητας 

Αν ζούσε θα ήταν σήμερα 133 χρονών, ο κ. Αϊνστάιν. Προς τιμή του, επαναλαμβάνουμε την εξήγησή μας για την Θεωρία της Σχετικότητας με απλά λόγια, όπως την πρωτοδημοσιεύσαμε στις 18/11/2011.

Επειδή είναι και η επέτειος το "π" σήμερα (3.14 - του τρίτου μήνα δεκατέσσερις), παραθέτουμε πιο κάτω και ένα σχετικό άσμα προς τέρψιν των φίλων του.




Με τον κύριο Αϊνστάιν δεν έχω διαφωνίες. Ας λεει ότι θέλει για το σύμπαν, αν είναι πεπερασμένο ή μη, ας κάνει τις εξισώσεις του με την μάζα και την ενέργεια και ας λεει ότι θέλει για την απεραντοσύνη της ανθρώπινης βλακείας. Τώρα, για το σωματίδιο του θεού, την αντιύλη και άλλα καινούργια που σέρνονται υπογείως στο Cern και αλλού, δεν θα εκφέρω γνώμη παρά θα αναμένω πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα που ίσους πάρουν και σηκώσουν όχι μόνο τον κύριο Αϊνστάιν αλλά και τον κύριο Νεύτωνα.

Θα εξηγήσω, λοιπόν, την θεωρία της σχετικότητας με απλά λόγια, προτού μας πουν ότι παύει να ισχύει.

Το θέμα είναι πολύ απλό. Όταν κάθεσαι για ένα λεπτό της ώρας πάνω σε μια αναμμένη θερμάστρα, σου φαίνεται πως έχει περάσει μια ολόκληρη ώρα μέχρι να τελειώσει το μαρτύριο σου. Ενώ, όταν κάθεται στα πόδια σου μια ωραία κοπέλα για μια ολόκληρη ώρα, σου φαίνεται πως δεν έχει περάσει ούτε καν ένα λεπτό. Αυτή είναι η θεωρία της σχετικότητας και δεν σηκώνω αντιρρήσεις.

Πολλά τα παραδείγματα από την καθημερινότητα που την επιβεβαιώνουν.  Όταν π.χ. παγώνεις τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για δύο χρόνια, στους δημόσιους υπαλλήλους φαίνεται πως τους έχουν δημεύσει όλη τους την περιουσία και θα πεθάνουν στην ψάθα. Ενώ για τον κύριο Καζαμία και τον δημόσιο κορβανά, το ποσό που θα εξοικονομηθεί δεν φτάνει ούτε για τους καφέδες στις Βρυξέλλες.

Αυτά, για να μαθαίνουμε και ολίγη φυσική.


No comments: