Monday 12 September 2011

Η Μέγιστη Παρακμή


Υπάρχουν σελίδες της κυπριακής ιστορίας που δεν θα τις βρείτε σε κανένα βιβλίο που διδάσκεται στα σχολεία. Λίγοι τις έχουν διαβάσει και πολύ λιγότεροι μίλησαν για τα όσα εξιστορούν. Αρπαγές, ληστείες, ανομβρία, πλημμύρες, έλη, ελονοσία και άλλες θανατηφόρες ασθένειες, λοιμός, πανούκλα, φίδια και όρνεα, πείνα, δουλεία, τυραννία, εξαθλίωση, αφανισμός, ο απόλυτος εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής. Και επιζήσαμε. Όχι μόνοι, αλλά σαν υποτελείς και αποδεχόμενοι ελεημοσύνη, έχοντας όμως εργατικότητα, καπατσοσύνη, πίστη και πείσμα.

Υπάρχει, βέβαια, και η εποχή των βασιλείων της Κύπρου και  του βασιλιά Ευαγόρα της Σαλαμίνας όπου δημιουργήσαμε πολιτισμό αυτοδιοικούμενοι.

Τώρα, ο εξευτελισμός των θεσμών και των αξιών, η μικρότητα και η ανικανότητα, η παρακμή που αφαιρεί από τον κύπριο το δικαίωμα να ονειρεύεται. Απομένει να τοποθετήσουμε, μόνοι μας, το κερασάκι στην τούρτα που επιμελώς φτιάχνουμε τα τελευταία χρόνια.

Μην βλέπεις, μην ακούς, σκάσε και κολύμπα. Μια μέρα, ίσως κάπου να φτάσεις. Αν προλάβεις κι αν δεν σε πάρουν κάπου αλλού.

Στο δικό μου δρόμο, όπου μου αρέσει να περπατώ, δεν υπάρχουν όλα αυτά. Έχω αφαιρέσει όλους τους κακομούτσουνους και συναντώ μόνο ωραίους και ευχάριστους διαβάτες που με κάνουν να νοιώθω αισιόδοξα.

Εβίβα!



6 comments:

the Idiot Mouflon said...

Τι πίνεις και δεν μας δίνεις...

Bananistanos said...

Υπάρχει σχετικός όρος της ψυχολογίας: denial

From wiki:
Denial is a defense mechanism postulated by Sigmund Freud, in which a person is faced with a fact that is too uncomfortable to accept and rejects it instead, insisting that it is not true despite what may be overwhelming evidence

rose said...

μεν ακούς κανέναν (βλ Bananistano)


υπάρχει και η αποστασιοποιηση, η ψυχραιμία και η διαφοροποιηση

..."Η περίφημη μπρεχτική αποστασιοποίηση μοιάζει ακριβώς αυτή τη δύναμη της ανοικείωσης να κληρονομεί(3). Και την ικανότητά της να καταστρέφει τη συνήθεια τη στρατεύει στην προοπτική μιας ανατρεπτικής κριτικής του αστικού καθεστώτος."

ψυχραιμία - δεν ενεργοποιούνται ενδοψυχικές διεργασίες που δρουν για να ανακουφίσει τη σύγκρουση και το άγχος που προέρχονται από τις ενορμήσεις και τα ένστικτα ενός ατόμου. (και άρα μηχανισμοι αμυνας όπως άρνηση)

διαφοροποιηση: δικαίωμα στη διαμορφωση προσωπικής άποψης και προσωπικού τρόπου σκέψης

:-)))))))

κάτω οι κακομουτσουνοι!!!!!!!!!!

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

- Αγρινέ, μόνο καθαρά πράματα!

- Μπανανιστανέ, Ρόουζ, οι ψυχολόγοι και οι στοχαστές πάντα βοηθούν, στην δική μας περίπτωση όμως ποντάρω περισσότερο στον σεναριογράφο του φίλμ Inception!

rose said...

:-)

rose said...

τους πιασανε στον υπνο το βαθυ!