Tuesday 21 July 2009

Μια συνταγή μαγειρικής



Κυπριακή Σαλάτα

Υλικά:

- 7 φύλλα φρέσκου κυπριακού μαρουλιού

- 3 αγγούρια φρέσκα του χωραφιού

- 2 ντομάτες, κυπριακές, κόκκινες, ψημένες και σφικτές

- 2 μικρές πράσινες πιπεριές

- ½ δέσμη γλιστρίδα άγρια

- μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη, κυπριακή.

- μερικά φυλλαράκια φρέσκο άνηθο

- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, κυπριακό, παρθένο, εξαιρετικής ποιότητας

- ½ κουταλάκι γλυκού, θαλασσινό αλάτι από τον Απόστολο Ανδρέα ή από τον Ακάμα.


Για το πλύσιμο:

- καθαρό, τρεχούμενο νερό σε μια λεκάνη

- 1 κουταλιά σούπας ξύδι από κρασί , κυπριακό, είτε λευκό είτε κόκκινο


Εκτέλεση:

- ρίχνουμε το ξύδι στη λεκάνη με το νερό και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το αλάτι. Περιμένουμε 3-4 λεπτά για να καθαρίσουν τα υλικά από τυχόν μικροοργανισμούς και τα ξεβγάζουμε. Τα πλένουμε ακόμα 2 φορές με καθαρό νερό.

- Στεγνώνουμε τα υλικά σε ειδικό δοχείο - στεγνωτήρι ή σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

- Κόβουμε τα φύλλα μαρουλιού με κοφτερό μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος και μετά κατά πλάτος σε τεμάχια πλάτους 2 εκατοστών του μέτρου και τα τοποθετούμε σε ξύλινη κούπα σαλάτας.

- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, κατά μήκος, αφού αφαιρέσουμε προηγουμένως τα κοτσάνια και μετά κατά πλάτος σε φέτες πλάτους ½ εκατοστού του μέτρου. Ακολούθως τις τοποθετούμε πάνω από τα φύλλα μαρουλιού.

- Κόβουμε τα αγγούρια (ακαθάριστα) σε ροδέλες πλάτους 3 χιλιοστών του μέτρου και τα τοποθετούμε πάνω από τις ντομάτες.

- Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και αφού τις κόψουμε σε ροδέλες πλάτους 3 χιλιοστών του μέτρου τις τοποθετούμε πάνω από τα αγγούρια.

- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα άνηθου και τα βάζουμε στο κέντρο της κούπας.

- Αφαιρούμε τα φύλλα γλιστρίδας από τα κοτσάνια και τα τοποθετούμε ολόκληρα πάνω από τα άλλα υλικά.

- Προσθέτουμε το αλάτι και μετά το ελαιόλαδο.

- Ανακατεύουμε με περισσή επιμέλεια, με ξύλινα κουτάλια, για τουλάχιστον 4 λεπτά από όλες τις πλευρές της κούπας.

- Ρίχνουμε στο τέλος τα φρέσκα φύλλα ρίγανης.


Σημείωση:

- Είναι απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα υλικά να είναι κυπριακά και φρέσκα.

- δεν τοποθετούμε κατ’ ουδένα λόγο λεμόνι γιατί είναι ξινό

- τρώγεται σκέτη μαζί με δύο φρυγανιές ολικής αλέσεως


Πέστε μου αν βρήκατε λάθος.


4 comments:

stalamatia said...

Πόσο σίουρος είσαι ότι εν να ούλλα κυπριακά τα υλικά?
Η ξύλινη κούπα να είναι από κυπριακό ξύλο?
Τζιαι χωρίς κρομμύδι?καππάρι? μαϊντανό κατάφρεσκο?Κυπριακόν πάντα!! χα χα χα .
Υ.Γ.
Η Ελληνική ρίγανη είναι καλύτερη.

ρίτσα said...

χωρίς λεμόνι; αποκλείεται!

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

- Σταλαματιά, δεν χρειάζεται να είναι ντόπια η κούπα, μας κάνει και από άλλη χώρα. Φτιάχνουν ωραίες στη βόρεια Ευρώπη και στη Σκανδιναβία. Όσον για τα υλικά που προτείνεις, ναι, είναι πολύ ωραία, μ' αρέσουν αλλά αυτή η σαλάτα έτσι φτιάχνεται. Η δε ρίγανη, απαραιτήτως να είναι ντόπια, απ' τα βουνά του Τροόδους!

- Ρίτσα, ναι, χωρίς λεμόνι. Η ξινάδα του δυσκολεύει την πέψη κι εμείς θέλουμε κάτι πολύ εύπεπτο που να μπορούν να το φάνε άνετα τόσον τα παιδιά όσον και οι ηλικιωμένοι. Δοκίμασε κι΄ εσύ!

dokisisofi said...

Σιγά τον πολυέλαιο