Friday 8 July 2011

Να ‘στε καλά.

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερα ψηλό δείκτη νοημοσύνης για να αντιληφθεί πως όσοι, για δικούς τους λόγους, δεν επιθυμούν θετική κατάληξη των συνομιλιών, θα βρίσκουν πάντοτε αρνητικά σημεία σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, και από οιονδήποτε αυτή γίνεται, ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή επίλυση του παρόντος κυπριακού προβλήματος. Ούτε και είναι δύσκολο για οιονδήποτε διαθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη να εφευρίσκει κάθε φορά αρνητικά σημεία και να τα ονομάζει με κραυγές ως θεμελιώδη που αν δεν αλλάξουν δεν μπορεί να γίνει καμία λύση αποδεκτή.

Αρνητικά σημεία πάντοτε θα υπάρχουν. Όσο κι αν έχουμε το ιδεατό δίκιο με το μέρος μας, έχουμε κάνει λάθη για τα οποία πληρώνουμε και από τα οποία θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε.

Το ζητούμενο, για μένα τουλάχιστο, είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που να επιτρέπει σ’ όλους όσοι ζουν σ’ αυτό το νησί να το χαίρονται σε κατάσταση ειρήνης, χωρίς τον φόβο μιας ακόμα βίαιης αλλαγής των συνθηκών. Τούτο θα επιτρέψει την ευημερία και πρόοδο των εν τη νήσω τούτη κατοικούντων.

Ποιο είναι όμως το ζητούμενο από όσους επιδιώκουν την μη επίτευξη συμφωνίας; Προσωπικά δεν μπορώ να απαντήσω γιατί αν και αντιλαμβάνομαι λόγους που πολλοί ασπάζονται και δεν το λένε, όπως για παράδειγμα την διατήρηση οικονομικών πλεονεκτημάτων, σε προσωπική, οικογενειακή, πολιτική ή ομαδική βάση, αδυνατώ να τα θεωρήσω ικανά να με ωθήσουν στην απόρριψη της ιδέας περί ειρηνικής συμβίωσης.

Η κατάθεση και καταγραφή των αρνήσεων έχει αρχίσει από χθες το απόγευμα αλλά δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Αναμένονται μύδροι από τους γνωστούς πολιτικούς. Εύχομαι σ’ αυτούς να είναι πάντα καλά και να μην τους λάχει κάτι που δεν θέλουν ή που δεν μπορούν να δεχθούν και να αντέξουν.

Δεν αναμένω τίποτα.



1 comment:

Aceras Anthropophorum said...

Καλλύττερα να γίνουνται τα πράματα όταν δεν τα αναμένεις.