Tuesday 7 October 2008

Θέλω να ζήσω Ελεύθερα

Διάβασα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή, το «Κ», την τραγική ιστορία του κ. James Woodward, ενός 27χρονου, τότε, μαύρου που παρέμεινε σε φυλακή του Dallas στο Texas για 27 χρόνια αφού καταδικάστηκε το 1980 σε ισόβια για τον βιασμό και φόνο της φίλης του. Απεδείχθη, με την χρήση του DNA, ότι ήταν αθώος και αποφυλακίσθηκε. Παρέμεινε για τόσα χρόνια στην φυλακή, αφού καταδικάστηκε χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία βασικά επειδή ήταν μαύρος, ένα κακό παιδί της εποχής του που είχε απασχολήσει την αστυνομία για μικροπαραβάσεις και επειδή ο τότε εισαγγελέας - κατήγορος στο Dallas κ. Henry Wade, πρώην πράκτορας του FBI, μπορούσε να το κάνει.

Αν ψάξει κανείς λιγάκι περισσότερο ανακαλύπτει ότι ο περίφημος εισαγγελέας Henry Wade έστειλε στη φυλακή αρκετούς, κυρίως μαύρους, που απεδείχθη αρκετά χρόνια μετά αφ’ ότου άρχισαν να εκτίουν ισόβια ή άλλη μακρόχρονη φυλάκιση, πως ήσαν αθώοι. Η επιστημονική χρησιμοποίηση του DNA απεδείχθη καταλυτική σ’ αυτές τις προσπάθειες. Όμως ο εισαγγελέας Henry Wade δεν είναι δυστυχώς ο μόνος που διέπρεψε σ’ αυτό το ευγενές άθλημα. Αρκετοί εισαγγελείς και δικαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στις φυλακές άσπρους και μαύρους χωρίς επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία ή με απόκρυψη άλλων στοιχείων που απεδείκνυαν την αθωότητα των.

Εμβαθύνοντας λιγάκι ακόμα στο ίδιο θέμα μαθαίνουμε ότι οι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το 25% των φυλακισμένων παγκοσμίως και πως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατά πολύ περισσότερους έγκλειστους σε φυλακές ακόμα και από την πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου, την κομμουνιστική Κίνα. Και ενώ συζητείται γενικώς η εκμετάλλευση του εργάτη στη Κίνα και άλλες χώρες με φθηνά εργατικά, μαθαίνουμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ φυλακών και βιομηχανίας που επιδοτείται από το κράτος , επιτρέπει σε κολοσσούς όπως την Microsoft και άλλους να αποκομίζουν τεράστια κέρδη επωφελούμενοι των εξαιρετικά χαμηλά εργατικών κόστων που παίρνουν από τους τόσους φυλακισμένους. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με την βοήθεια μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, της Innocence Project, ο κ. James Woodward κατάφερε να αναπνεύσει ξανά καθαρό αέρα μετά από 27 χρόνια. Έτσι επήλθε η κάθαρση στη δική του τραγωδία. Μαζί μ’ αυτόν απέκτησαν την ελευθερία τους και αρκετοί άλλοι που απεδείχθη εκ των υστέρων, μετά από σκληρές προσπάθειες ανθρωπιστικών οργανώσεων, πως αδίκως φυλακίσθηκαν.

Είναι όμως πολύ μεγάλος ο αριθμός όσων ακόμα ζουν το μαρτύριο της άδικης αποστέρησης της ελευθερίας τους όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σ’ολο τον κόσμο.

Μαζί με όσους αδίκως βρίσκονται κλεισμένοι σε φυλακές, την δική τους τραγωδία ζουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που αδίκως στερούνται άλλες βασικές ανθρώπινες ελευθερίες όπως αυτές της ελεύθερης διακίνηση και κατοίκησης στο τόπο που γεννήθηκαν. Και μιλώ φυσικά για τα εκατομμύρια των εκτοπισθέντων, συμπεριλαμβανομένων και των χιλιάδων προσφύγων εξ’ αιτίας της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει σύντομα αποκατάσταση και αυτής της αδικίας για να επέλθει η κάθαρση και σ’ αυτή την τραγωδία. Γιατί ο άνθρωπος που στερείται τον τόπο του είναι σαν καράβι χωρίς άγκυρα.

11 comments:

dokisisofi said...

Iparxei megaliteri filaki apo to anthropino swma kai xeirotero swfronistirio apo tin idia ti zwi?

stalamatia said...

Το πιθανότερο μάλλον το πιοσίγουρο είναι ο κατήγορος -εισαγγελέας ήταν και ρατσιστής όχι μόνο των μαύρων αλλά και κάποιων άλλων κακομοίρηδων.
27 χρόνια τι πρέπει να κάνει τώρα αυτή η πολιτεία για να επανορθώσει έστω και τώρα την αδικία απέναντι στον κύριο Τζέημς? Και τόσους άλλους!!!.
Και ναι έχεις δίκιο σαν καράβι χωρίς άγκυρα.

dokisisofi said...

e kakomoutsoune epiasa to iponooumeno potziei stis mitsias kai s'efxaristw.
(de tha apofilakistw?)

ruth_less said...

Ποιός θα του αναπληρώσει όμως τα 27 χρόνια "λάθους"; Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω δυστυχώς. Φυσικά θεωρείται και τυχερός ο άνθρωπος... Πολλοί κατακαημένοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του έστω και με 27 χρόνια καθυστέρηση.

Πολλές και μεγάλες οι αδικίες της ζωής.

Εμείς με 34; Και βάλε...

Diasporos said...

Σαν κυπραιοαμερικάνος συμφωνώ και απαυξάνω.

Γίνεται της πελλής δακάτω με τες φυλακες. Ρατσισμός πολλύς, τζιαι αδικίες συνέχεια γιατί το Σύστημα εν πολύπλοκο τζιαι οι αθώοι έν έχουν πάντα δικηγόρο καλο.

Εν ολοκληρη βιομηχανία.

Κλασικός καουμποϊσμός

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Δοκησίσοφη, καλα τα λες για το σώμα-φυλακή, για το ζωή-σωφρονιστήριο έχω μερικές αμφιβολίες γιατί μερικοί περνούν την ζωη στο ντούκου. Δεν άφησα υπονοούμενο στο άλλο σχόλιο, καθαρά μίλησα. Και δεν θα πω τίποτα για μούγια...

Σταλαματιά, ο ρατσισμός εκεί καλά κρατεί, είναι πιό πολύς ακόμα και απο τους τόπους μας!

Ruth_less, θα του αναπληρώσει την ζωή αυτός που θα αναπληρώσει και τα δικά μας χαμένα χρόνια...

Διάσπορε, άν μπείς ακόμα πιό βαθιά (εσύ βλέπεις πολλά εκεί), το σύστημα είναι πολύ, μα πολύ σαθρό και βρωμερό. Μακριά τέτοια απο μας!

dokisisofi said...

Diaspore nomizw oti to vasikotero epixeirima aftwn pou epithimoun tin katargisi tis thanatikis poinis stous topous sou einai akrivws afto endexomeno na katadikastei kapoios athwos.

lakis said...

Στη χώρα των ελεύθερων και των γενναίων επικρατεί η παράνοια. Τόσα χρόνια σκοτώνουν αθώους και δε λένε να καταργήσουν τη δόλια τη θανατική ποινή. Και πουλάνε και όπλα με τη σέσουλα. Τι να πει κανείς;

Diasporos said...

το σύστημα βρωμερό, δυστυχώς λόγω μεγέθους της χώρας έφκηκεν έτσι. Στην αρχήν είχαν καλό σκοπό. Σιγά σιγά εχάλασεν. Με φοάσαι τζιαι στην κύπρον έν θα γινεί.

Όσα είπες εν αλήθκεια αλλά υπάρχει τζιαι μιά πλευρά άλλη στην σειρά του συστήματος. Η πλευρά των ατόμων που ζούν με τρόπο που τους οδηγεί στο αδιέξοδο του incarceration. Μεγάλη μερίδα δέν έσιει τον ήλιο μοίρα, δέ ξέρει να ζεί ζωή τίμια, τζιαι το σύστημα μασά τους. Λαλούν το revolving door δακάτω.

stalamatia said...

Με για η καινούρια μουτσούνα .Καθόλου κακομούτσουνη.

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Ευχαριστώ, Σταλαματιά, είπα να το βάψω λιγάκι.